T.: +371 26667444

    Liekas, ka tik tikko ir bijis 2017. jūlija mēnesis, kad tika publicēts projekta "Ziemassvētku vecīša darbnīca 2017/2018" raksts, kurā lēnām sākām gatavoties 4. Ziemassvētku vecīša darbnīcai. Kā saka - "ragavas vasarā, ratus ziemā". Tad nu gatavošanās ir nepieciešama laicīga, lai viss izdotos, kā iecerēts.
    2017/2018 projektā savu dalību pieteica 23 aprūpes centri, pansionāti, veco ļaužu mājas, bērnu nami, speciālās internātskolas, kā arī tika pieteiktas trūcīgās un maznodrošinātās ģimenes no Bauskas, Jelgavas, Tukuma un Engures. Kopskaitā tika pieteiktas ap 1300 dāvaniņas. Tas bija liels izaicinājums NSUS biedrībai, ja salīdzina ar 2016/2017 gadu miju, kurā tika pieteiktas 514 dāvaniņas. Nekad nevar zināt, vai izdosies iecerētais, vai pieteiksies visām dāvaniņām Rūķi, kā arī centros, projekta gaitā, cilvēki un to skaits ļoti mainās.

   Projekta gaitā notika daudz dāvaniņu talkas (vismaz 8), par dažām varat lasīt zemāk esošajos saistošajos rakstos, skatīt bildēs un video. Iespējams, ka līdzcilvēkiem no malas likās, ka tā tāda lieliska darbošanās (protams arī tas), kas tur tāds, bet tie, kuri bija šajās talkās, mainīja savas domas un saprata, ka darbs patiesībā ir grūts, laikietiplīgs un galvenais ļoti atbildīgs.
    Šīs gadu mijas projektā no oktobra līdz decembra vidum tika rezervētas ap 850 dāvaniņas, bet 450 dāvaniņas palika nepieteiktas, kurām decembra vidū steidzami tika meklēts finansējums, lai tās var sagatavot NSUS birojā uz vietas. Nedrīkst pieļaut, ka pusei centra cilvēku dāvaniņas būs un otrai pusei nē. Pateicoties atbalstītājiem, tika saņemti ziedojumi trūkstošo dāvaniņu satura iegādei. Notika lielie iepirkumi, kuru laikā tika apmeklēti lielveikali un iepirktas higiēnas preces, gardumi, tējas, kafijas un citi sīkumiņi, lai taptu trūkstošās dāvaniņas un iepriecinātu cilvēkus.

    Katra saņemtā dāvaniņa NSUS biedrības birojā no Rūķiem tika pārbaudīta, kā tas notiek katru gadu, jo jābūt drošiem, ka nekas nav izlijis, saplīsis, sabojājies. Tas ir obligāts nosacījums un nemainīgi notiek katrā projektā, lai dāvaniņas saņēmējs nav sarūgtināts, to atverot.

    Projektā tika aicināti piedalīties arī Sapņu ķērāju gatavotāji, mīksto rotaļlietu gatavotāji, savukārt citi varēja gatavot apsveikuma kartiņas, kur galvenais nosacījums bija - pašgatavots, kartiņā iekšā bija jābūt dzejolītim, novēlējumam un bija jābūt vietai, kur ieraksta cilvēka vārdu, kuram kartiņa tiks dāvināta. Pārsteigums bija liels, jo NSUS biedrībā ienāca ļoti daudz skaisti Sapņu ķērāji, vairākas mīkstās mantiņas un milzum daudz apsveikuma kartiņas, gatavotas arī ārpus Latvijas.

    Katru gadu, NSUS Ziemassvētku projektā, dāvaniņu dāvināšana notiek tikai nākamā gada janvāra mēnesī, jo decembrī centri ir pārpildīti ar ziedotājiem/ciemiņiem un tajā visā "iekļauties" nav iespējams, līdz ar to, aprunājoties ar centru vadītājiem, jau 4. gadu pēc kārtas dāvaniņu pasniegšana un svētku pasākumi NSUS biedrībā notiktu tikai janvāra mēnesī. Taču šajā gadu mijā bija tik daudz centru, ka tīri fiziski nebija un nebūtu iespējams apciemot visus centrus (arī degvielas deficīta un laika pēc), tāpēc tika nolemts, ka daļa centru, savas dāvaniņas saņems jau decembrī un tās dāvinās savos Ziemassvētku pasākumos, par ko vēlāk atrakstīs NSUS biedrībai stāstu un atsūtīs bildes. Kā arī šajā gadu mijā, projektā pieteicās neraksturīgi daudz tieši uzņēmumu komandu un domubiedru grupu, kuri bija gatavi ne tikai sarūpēt dāvaniņas konkrētam centram (visam), bet arī sagatavot pasākuma programmu un tad braukt paši ciemos. Un tā arī viss notika. Bildes par pasākumiem centros skatāmas galvenajā projekta rakstā, aiz centra nosaukuma, nospiežot uz vārda "STĀSTS".

    Gribu uzsvērt, ka šajā projektā piedalās Labie Rūķi, kuri piedalījušies arī iepriekšējos 3 gadus un kuri katru gadu aicina arī savus draugus un paziņas piedalīties, jo labi zina, kā šis projekts notiek, atbalsta tā mērķi un iegūst gandarījumu par padarīto. Paldies par uzticību, piedaloties vairākus gadus pēc kārtas NSUS biedrības labdarības projektos.

    2017/2018 projektā, NSUS biedrība sadarbojās ar Anglo Baltic News un līdztekus NSUS Ziemassvētku projektam, Lielbritānijas pusē 5. reizi notika "ABN Shoebox 2017" projekts, kura mērķis bija tieši tāds pats - sarūpēt dāvaniņas Latvijas aprūpes centros, pansionātos, veco ļaužu mājas, bērnu namos, speciālās internātskolās esošajiem bēniem, pusaudžiem, pieaugušajiem un senioriem. Par projekta kustību Lielbritānijas pusē var lasīt un skatīt TE - vairākos rakstos un īsajās ziņās, kā arī video sižetos. Saņemto dāvaniņu skaits 150.

    Vēl, līdz janvāra beigām notiek pasākumi un pēdējo dāvaniņu sagatavošana un tad arī papildus informācija tiks pievienota šim rakstam.

    Projekta cipari un fakti: 4. gads pēc kārtas / 1300 dāvaniņas / 23 centri / 8 dāvaniņu talkas / dalībnieki vecumā no dažiem mēnešiem - 99 gadiem / starptautisks projekts / 5 NSUS koordinatori Latvijā / tikai praktiskas dāvanas /

    Nav iespējams pateikt tos daudzos "Paldies no sirds" katram no dalībniekiem personīgi, jo to ir ārkārtīgi daudz un nesaskaitīt. Svarīgākais tas, ka kopējiem spēkiem esam radījuši brīnumu un pārsteigumu tiem, kuriem tas bija visvairāk nepieciešams.

    Galvenie atbalstītāji - Latvijas pasts ar iepakojumu, My Print ar kartiņām, Loreal ar produkciju, finanšu ziedotāji, Labie Rūķi, NSUS koordinatori, brīvprātīgie palīgi.
    Uz tikšanos 5. Ziemassvētku vecīša darbnīcā 2018/2019.

Līga Uzulniece
NSUS biedrības vadītāja

"Ziemassvētku vecīša darbnīca 2017/2018" Facebook vietnē

Projekta raksti un video:
1. Galvenais raksts
2. 2. talka
3. 2. talka
4. 3. talka
5. Ziemassvētku dāvaniņu šķirošana un kārtošana
6. NSUS biedrība piedalās ABN "Shoebox 2017" projektā
7. 5. Ziemassvētku vecīša darbīcas dāvaniņu talka
8. Dāvaniņas no Lielbritānijas
9. Pirmā lielā dāvaniņu talka 2018. gadā

Citi saistītie raksti:
1. Zīmē, līmē un iepriecini vecos ļaudis Ziemassvētkos
2. Saņemts L’Oreal Baltic ziedojums
3. Aploksnes noformēšana Ziemassvētkiem 2017 - paraugs
4. Zīmējumi - Ziemassvētku vecīša darbnīca 2017/2018
5. Aizkraukles IIC top Sapņuķērāji
6. Saņemts ziedojums no Arkolat
7. 2017. gada NSUS labdarības projektu brīnums
8. Ziemassvētku vecītis ir šokā